Airborne komt tot leven op de Van Eekelenflat

Ede is een uniek street art kunstwerk rijker. Wellicht heeft u het al gezien! Op de kopse kant van de Van Eekelenflat aan de Nieuwe Maanderbuurtweg is een vliegend paard van 33 meter hoog afgebeeld. Afgelopen weken werkte street artist Nina Valkhoff in samenwerking met collega artist SMOK op grote hoogte aan de overweldigende muurschildering.

De schildering staat volledig in het teken van de Airborne en is een eerbetoon aan de parachutisten. Bezoekers die Ede inrijden vanaf de A12 zullen direct zien dat Ede en de Airborne onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De muurschildering is een initiatief van Astrant Ede in samenwerking met provincie Gelderland en Woonstede.

Bijzonder project

“Het was voor mij een heel bijzonder project om te doen, de hoogste schildering die ik tot nu toe heb gemaakt was 6 verdiepingen hoog. En nu dan 12, dat is toch wel even iets anders. In een wiebelig bakje hang je boven de bomen, hier moest ik zelf ook een angst voor overwinnen”, vertelt Nina Valkhoff.

Symbool voor hoop

Naast de metershoge Pegasus die je van verre ziet zijn neerdalende parachutisten afgebeeld. Hoe dichterbij je komt, hoe duidelijker het verhaal wordt. Valkhoff vertelt hoe ze op het idee is gekomen: “Ik maak altijd schilderingen met planten en dieren. Dat is mijn stijl. Ik wilde iets maken wat écht bij mij past, maar ook bij de Airborne. Alle soldaten hadden op de zijkant van hun mouw een embleem met een Pegasus. Een subliem symbool voor hoop. Hoop voor de mensen op de grond om bevrijd te worden.”

Fotograaf: Gustavo Leal