Inkomenseisen

Woonstede is wettelijk verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dit houdt in dat de huurprijs moet passen bij uw verzamelinkomen en huishoudgrootte. Woonstede controleert deze gegevens. Welke voorwaarden er gelden voor een woning, leest u bij de advertentie op huiswaarts.nu.  

Het verzamelinkomen dat wij toetsen, vindt u terug op de meeste recente inkomensverklaring van de Belastingdienst. Zorg dat u die in huis heeft! De gegevens op de inkomensverklaring van de Belastingdienst zijn leidend. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan komt u niet in aanmerking voor de woning. 

Hoe berekent u uw inkomen? 

Het verzamelinkomen - ook wel belastbaar inkomen genoemd - dat wordt getoetst, is het verzamelinkomen van de hoofdhuurder en de eventuele medehuurder(s)/medebewoner(s). Het inkomen van eventueel inwonende (volwassen) kinderen wordt niet meegeteld. 

Doet u geen aangifte?
Als u geen belastingaangifte doet, vraag dan een inkomensverklaring op. Deze verklaring is gratis. Opvragen kan bij de Belastingtelefoon: 0800-0543 of www.digid.nl. Houd wel rekening met een levertijd van maximaal 10 werkdagen. Ook kunt u de verklaring downloaden via Mijn Belastingdienst. U moet dan inloggen via DigiD. Onder "Inkomensbelasting" kunt u van het benodigde belastingjaar de inkomensverklaring downloaden.

Berekening 
Als uw inkomen niet of nauwelijks is gewijzigd, vermenigvuldigt u het (gezamenlijke) belastbaar loon van 2018 met 1,0268. Bent u in het bezit van gegevens van 2019 dan vermenigvuldigt u het (gezamenlijke) belastbaar loon met 1,0613. Zo berekent u zelf het inkomen waarop getoetst wordt en of u dus in aanmerking komt voor de betreffende woning.

Wijzigingen 
Mogelijk is uw inkomen uit 2018 of 2019 niet passend voor de toewijzing van een woning, maar is uw huidige inkomen dat wel. Dan kunt u dit met een recente loonstrook aantonen. Op basis van deze loonstrook berekenen wij dan uw inkomen over 2020 om te kijken of we de woning alsnog volgens de voorwaarden passend kunnen toewijzen.

 
Terug  Terug
Direct regelen