Inschrijven als woningzoekende

Zoekt u een huurwoning in de gemeente Ede of Scherpenzeel? Schrijf u dan in op Huiswaarts.nu. Daar vindt u alle informatie over het inschrijven en het vinden van een geschikte huurwoning. Meer informatie vindt u hieronder.

Veel gevraagd over Inschrijven als woningzoekende

Wat is kernbinding? En hoe kan ik dit aangeven in mijn inschrijving op Huiswaarts.nu?

Algemeen

In een aantal (kleine) dorpen in de regio krijgen woningzoekenden met binding aan dit dorp voorrang op overige woningzoekenden. Dat is kernbinding. Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu. Hier leest u ook aan welke voorwaarden u moet voldoen, om kernbinding te krijgen. 

Denkt u recht te hebben op kernbinding in één van de volgende dorpen in de gemeente Ede?

  • Bennekom
  • Ederveen
  • Harskamp
  • Lunteren
  • Otterlo
  • Wekerom

Neem contact op met Woonstede. Vraag ons om de kernbinding vast te leggen in uw inschrijving op Huiswaarts.nu. Noem uw registratienummer van Huiswaarts.nu en waarom u recht heeft op kernbinding. Geef aan met welk dorp (of dorpen) u kernbinding heeft. Voeg bewijs toe zodat wij kunnen zien dat u aan de voorwaarden voldoet. 

Klopt uw bewijs? Dan leggen wij de kernbinding voor u vast. U krijgt dan een e-mail. U kunt vanaf dan uw kernbinding in uw inschrijving zien. Log in bij Huiswaarts.nu en ga naar 'Mijn pagina' onderwerp 'Mijn profiel'. Bij "Voorrangsregelingen" kunt u zien dat de kernbinding aan staat. Vanaf dan krijgt u voorrang op andere woningzoekenden als u reageert op een woning in uw kerndorp. 

Wij vernietigen uw bewijsstukken. Komt u op rangnummer 1 voor een woning in een kerndorp? Dan moet u dan opnieuw uw kernbinding bewijzen. 

Ik zoek een huurwoning, hoe werkt dat?

Algemeen

We adverteren onze huurwoningen op Huiswaarts.nu. Als u ingeschreven staat als woningzoekende kunt u reageren op woningen.

U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. U ziet de woningen die voor uw huishouden en inkomen geschikt zijn. Met het filter kunt u verder zoeken. Bijvoorbeeld op woningen in een bepaalde wijk, tot een bepaalde huurprijs of een seniorenwoning.

U mag maximaal drie actuele reacties op een sociale huurwoning op Huiswaarts.nu hebben. Dit zijn reacties op woningen waarvan de reactietermijn nog niet voorbij is. Let goed op de sluitingsdatum van de advertentie en de voorwaarden.

Als de sluitingsdatum van de woning voorbij is stuurt Huiswaarts.nu de eerste vijf kandidaten een e-mail met meer informatie.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Waar kan ik mij inschrijven voor een huurwoning?

Algemeen

Dat kan op Huiswaarts.nu. Om in te schrijven heeft u wel een e-mailadres nodig. Inschrijven kan als u 18 jaar of ouder bent.

Na het inschrijven krijgt u een gebruikersnaam van Huiswaarts.nu. Een wachtwoord maakt u zelf aan. U krijgt na het inschrijven een linkje per e-mail. Vergeet niet om uw inschrijving daarmee af te ronden.

Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op.

Wat is een inkomensverklaring en hoe kan ik deze aanvragen?

Algemeen

Een inkomensverklaring is een verklaring van de Belastingdienst. Hierop staat uw inkomen over een bepaald belastingjaar.
Wilt u meer weten? Ga dan naar de Belastingdienst

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Parklaan of Dorpsstraat in Scherpenzeel?

Algemeen

Vul het inschrijfformulier in en lever deze bij ons in.

Heeft u vragen? Neem contact op met Woonstede.

Hoe bepaal ik mijn verzamelinkomen?

Algemeen

Het verzamelinkomen is het inkomen van alle volwassenen van uw huishouden. Het inkomen van eigen (pleeg)kinderen telt niet mee voor het verzamelinkomen. Dit geldt ook voor eigen volwassen (pleeg)kinderen.

Het verzamelinkomen kunt u terugvinden op de laatste inkomensverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst. Wilt u meer weten over het bepalen van uw inkomen? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

U kunt de inkomensverklaring zelf downloaden, dan heeft u de verklaring meteen in uw bezit. Wilt u meer weten? Ga dan naar de website van de Belastingdienst

Wanneer moet ik mijn inschrijving op Huiswaarts.nu verlengen en hoe regel ik dat?

Algemeen

U moet uw inschrijving elk jaar verlengen. Zes weken voor de einddatum krijgt een e-mail van Huiswaarts.nu. Hierin vraagt Huiswaarts.nu u om de verlengingskosten te betalen. De verlengingskosten van Huiswaarts.nu zijn € 10,-.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Let op: Er worden nepberichten (per e-mail of sms) verzonden door internetcriminelen. In deze berichten vragen zij u om uw verlengingskosten te betalen. Deze berichten worden niet door Huiswaarts.nu/WoningNet verzonden. Huiswaarts.nu stuurt nooit een betaalverzoek met link om de inschrijving te betalen. Wilt u meer weten over de nepberichten die verstuurd worden? Kijk dan op de website van WoningNet

Sta ik ingeschreven als woningzoekende bij Huiswaarts.nu?

Algemeen

Neem contact met Huiswaarts.nu op.

Zij kijken dit graag voor u na. Ze kunnen u eventueel ook helpen om u in te schrijven.

Ik ben op zoek naar een woning. Nu zie ik al een tijd een woning leeg staan. Waarom staat deze leeg en kan ik deze huren?

Algemeen

Als een woning leeg staat kan dat verschillende redenen hebben. Als een woning te huur komt, adverteren we deze op Huiswaarts.nu. Het is dus verstandig om hier regelmatig op te kijken.

Hoe gaat de verdeling van woningen op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Om sociale huurwoningen zo eerlijk mogelijk te verdelen, hebben gemeenten en woningcorporaties afspraken en regels gemaakt. De meeste woningen worden verdeeld via het aanbodsysteem. Dit gebeurt op basis van inschrijfduur. Een klein gedeelte van de woningen wordt verdeeld via het lotingsysteem.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Hoe lang is mijn inschrijving op Huiswaarts.nu geldig?

Algemeen

Een jaar. Daarna kunt u dit verlengen met een jaar.

Zes weken voor de einddatum van uw inschrijving krijgt u een e-mail van Huiswaarts.nu. Hierin staat dat u de verlengingskosten moet betalen. De verlengingskosten van Huiswaarts.nu zijn € 10,-. Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op.

Waar kan ik mijn inkomensverklaring toevoegen of aanpassen in mijn inschrijving op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Ga naar Huiswaarts.nu en log in.
Ga naar 'Mijn pagina' onderdeel 'Mijn documenten'. U kunt hier de inkomensverklaring(en) toevoegen, aanpassen of verwijderen.

Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op.

Ik sta op de wachtlijst voor de Parklaan/Dorpsstraat in Scherpenzeel, kunt u aangeven wat de status hiervan is?

Algemeen

Neem contact op met Woonstede. We kijken dit graag voor u na.

Waarom moet ik mij inschrijven op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Omdat u alleen met een inschrijving op Huiswaarts kunt reageren op woningen die vrij zijn. Uw opgebouwde inschrijfjaren bepalen samen met uw inkomen en huishouden uw slaagkans voor een woning. 

Welke huurprijs past bij mijn inkomen?

Algemeen

Wilt u weten of de huurprijs van een woning voor u betaalbaar is? Speciaal hiervoor heeft Nibud een Huurwijzer ontwikkeld. 

Passend toewijzen
De overheid wil dat u een woning huurt die bij uw inkomen past. De term die hiervoor wordt gebruikt is ‘passend toewijzen’. In het schema Passend Toewijzen kunt u zien op welke woningen u kunt reageren. Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudgrootte.

Heeft u op Huiswaarts.nu uw verzamelinkomen en huishoudsamenstelling ingevuld? Dan ziet u, als u ingelogd bent, de woningen waarop u kunt reageren.

Wat betaal ik voor een inschrijving bij Huiswaarts.nu en hoe betaal ik?

Algemeen

Een inschrijving bij Huiswaarts.nu kost éénmalig € 25,- aan administratiekosten. Uw inschrijving kunt u betalen door een digitale incassomachtiging af te geven. 

Het verlengen van uw inschrijving is € 10,- per jaar. Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Bent u een stadsvernieuwingsurgent?
Lees in uw Sociaal Plan wat is afgesproken over uw inschrijving bij Huiswaarts.nu. 

Wat is het verschil tussen Woonstede en Huiswaarts?

Algemeen

Huiswaarts.nu is een initiatief van verschillende woningcorporaties in de regio. Op Huiswaarts.nu ziet u het aanbod van woningen in de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Barneveld en Scherpenzeel.

Het woningaanbod van Woonstede ligt in de gemeente Ede en Scherpenzeel.

Wat is het verschil tussen Huiswaarts en WoningNet?

Algemeen

WoningNet beheert Huiswaarts.nu. Dat is de reden dat u in bepaalde gevallen doorverwezen wordt naar het Klantcontactcentrum van WoningNet voor vragen over Huiswaarts.nu. 

Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op. 

Ik sta als kind op de inschrijving van mijn ouders op Huiswaarts.nu. Kan ik daarnaast ook een eigen inschrijving hebben?

Algemeen

Ja, als u ouder bent dan achttien kan dat. En als u met uw ouders gaat verhuizen, blijft uw eigen inschrijving behouden.

Ben ik als huurder automatisch ingeschreven als woningzoekende?

Algemeen

Nee. U bent als huurder niet automatisch ingeschreven als woningzoekende. Zodra u de sleutels van uw nieuwe woning heeft, vervalt uw inschrijving bij Huiswaarts.nu. U kunt zich het beste meteen weer inschrijven bij Huiswaarts.nu.

Ik kom graag in aanmerking voor woning op een tijdelijke locatie in Ede. Kan dat?

Algemeen

Misschien. Woonstede bouwt huizen op tijdelijke locatie om de druk op de woningmarkt te verlichten. Het toewijzen van deze woningen doen we gericht.

Hoe het proces er precies uitziet weten we nu nog niet. Dertig procent van de woningen gaan naar werkende Oekraïense vluchtelingen die in Nederland willen blijven. De rest van de woningen, zeventig procent, gaat naar reguliere woningzoekenden.