Reageren op woningen

U heeft een leuke woning gezien en heeft gereageerd op onze advertentie. Maar hoe gaat het nu verder? Meer informatie vindt u hieronder.

Veel gevraagd over Reageren op woningen

Wat is kernbinding? En hoe kan ik dit aangeven in mijn inschrijving op Huiswaarts.nu?

Algemeen

In een aantal (kleine) dorpen in de regio krijgen woningzoekenden met binding aan dit dorp voorrang op overige woningzoekenden. Dat is kernbinding. Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu. Hier leest u ook aan welke voorwaarden u moet voldoen, om kernbinding te krijgen. 

Denkt u recht te hebben op kernbinding in één van de volgende dorpen in de gemeente Ede?

  • Bennekom
  • Ederveen
  • Harskamp
  • Lunteren
  • Otterlo
  • Wekerom

Neem contact op met Woonstede. Vraag ons om de kernbinding vast te leggen in uw inschrijving op Huiswaarts.nu. Noem uw registratienummer van Huiswaarts.nu en waarom u recht heeft op kernbinding. Geef aan met welk dorp (of dorpen) u kernbinding heeft. Voeg bewijs toe zodat wij kunnen zien dat u aan de voorwaarden voldoet. 

Klopt uw bewijs? Dan leggen wij de kernbinding voor u vast. U krijgt dan een e-mail. U kunt vanaf dan uw kernbinding in uw inschrijving zien. Log in bij Huiswaarts.nu en ga naar 'Mijn pagina' onderwerp 'Mijn profiel'. Bij "Voorrangsregelingen" kunt u zien dat de kernbinding aan staat. Vanaf dan krijgt u voorrang op andere woningzoekenden als u reageert op een woning in uw kerndorp. 

Wij vernietigen uw bewijsstukken. Komt u op rangnummer 1 voor een woning in een kerndorp? Dan moet u dan opnieuw uw kernbinding bewijzen. 

Hoe gaat het reageren op een woning via Huiswaarts.nu?

Algemeen

Als u ingeschreven staat als woningzoekende bij Huiswaarts.nu kunt u reageren op woningen (huur en koop).

U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. U ziet de woningen die voor uw huishouden en inkomen geschikt zijn. Met het filter kunt u verder zoeken. Bijvoorbeeld op woningen in een bepaalde wijk, tot een bepaalde huurprijs of een seniorenwoning.

U mag maximaal drie actuele reacties op een sociale huurwoning op Huiswaarts.nu hebben. Dit zijn reacties op woningen waarvan de reactietermijn nog niet voorbij is. Let goed op de sluitingsdatum van de advertentie en de voorwaarden. 

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Ik heb via Huiswaarts.nu gereageerd op een woning. Wanneer hoor ik iets?

Algemeen

Dat kan snel zijn, maar het kan ook wat langer duren. Het zit zo:

Op de dag dat de advertentie van de woning op Huiswaarts.nu sluit, krijgen de eerste vijf kandidaten een e-mail. In deze e-mail vraagt Huiswaarts.nu of u nog steeds interesse heeft in de woning. U moet hier op tijd op reageren.

Als de eerste vijf kandidaten de woning allemaal weigeren, krijgen de volgende vijf kandidaten een e-mail van Huiswaarts.nu.

Het kan dus langer duren voordat u een e-mail krijgt. Heeft u gereageerd op een woning, let dan goed op de e-mails die u van Huiswaarts krijgt.

Hoe bepaal ik mijn verzamelinkomen?

Algemeen

Het verzamelinkomen is het inkomen van alle volwassenen van uw huishouden. Het inkomen van eigen (pleeg)kinderen telt niet mee voor het verzamelinkomen. Dit geldt ook voor eigen volwassen (pleeg)kinderen.

Het verzamelinkomen kunt u terugvinden op de laatste inkomensverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst. Wilt u meer weten over het bepalen van uw inkomen? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

U kunt de inkomensverklaring zelf downloaden, dan heeft u de verklaring meteen in uw bezit. Wilt u meer weten? Ga dan naar de website van de Belastingdienst

Mijn inkomen is veranderd. Kan ik een geschat inkomen opgeven bij mijn inschrijving op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Ja, dat kan en is ook verstandig. Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Het is belangrijk dat uw schatting juist is. En dat dit goed op uw inschrijving op Huiswaarts.nu staat. Uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden zijn namelijk bepalend voor de woningen waarop u kunt reageren.

Hulp nodig? Neem contact op met Woonstede.

Ik ben op zoek naar een woning. Nu zie ik al een tijd een woning leeg staan. Waarom staat deze leeg en kan ik deze huren?

Algemeen

Als een woning leeg staat kan dat verschillende redenen hebben. Als een woning te huur komt, adverteren we deze op Huiswaarts.nu. Het is dus verstandig om hier regelmatig op te kijken.

Wanneer weet ik welk rangnummer ik voor een woning op Huiswaarts.nu heb?

Algemeen

Als de reactietermijn op Huiswaarts.nu voorbij is, bepaalt het computersysteem de volgorde. De computer kijkt naar de voorwaarden die voor een woning gelden en de inschrijfgegevens van de kandidaten.

Is de reactietermijn nog niet voorbij? Dan kan uw actuele positie nog veranderen.

Hoe gaat de verdeling van woningen op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Om sociale huurwoningen zo eerlijk mogelijk te verdelen, hebben gemeenten en woningcorporaties afspraken en regels gemaakt. De meeste woningen worden verdeeld via het aanbodsysteem. Dit gebeurt op basis van inschrijfduur. Een klein gedeelte van de woningen wordt verdeeld via het lotingsysteem.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Ik heb een mail van Huiswaarts.nu gekregen om mijn belangstelling door te geven. Hoe doe ik dit?

Algemeen

U kunt inloggen bij Huiswaarts.nu. Via ‘Mijn Reacties’ kunt u uw belangstelling doorgeven.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Waar kan ik mijn inkomensverklaring toevoegen of aanpassen in mijn inschrijving op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Ga naar Huiswaarts.nu en log in.
Ga naar 'Mijn pagina' onderdeel 'Mijn documenten'. U kunt hier de inkomensverklaring(en) toevoegen, aanpassen of verwijderen.

Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op.

Het lukt mij niet om in te loggen bij Huiswaarts.nu. Hoe los ik dit op?

Algemeen

Wat vervelend. We helpen u graag.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag bij Huiswaarts.nu uw nieuwe wachtwoord aan.

Bent u uw wachtwoord en gebruikersnaam vergeten? Neem contact met Huiswaarts.nu op.

Ik heb interesse in een koopwoning op Huiswaarts.nu. Ik voldoe niet aan de inkomenseis. Wat kan ik doen?

Algemeen

Dat is vervelend. We kunnen u helpen door eenmalig uw inkomen aan te passen. Zo kunt u alsnog reageren. Neem contact op met Woonstede.

Ik heb gereageerd op een advertentie op Huiswaarts.nu. Ik krijg nu het bericht dat de advertentie is ingetrokken. Wat is de reden?

Algemeen

Neem contact op met Woonstede. Wij kijken dit graag even voor u na. 

Er komt een huurwoning vrij waar ik graag wil wonen. Mag ik deze huren?

Algemeen

Dit gaat altijd via Huiswaarts.nu. Als een woning te huur komt, adverteren we deze op Huiswaarts.nu. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u op deze woning reageren.

Mag ik op meerdere woningen tegelijk reageren?

Algemeen

Ja, dit mag. U mag maximaal drie actuele reacties op een sociale huurwoning op Huiswaarts.nu hebben. Dit zijn reacties op woningen waarvan de reactietermijn nog niet voorbij is.

Kan Woonstede aangeven wanneer er een woning leeg komt?

Algemeen

Nee, dat kunnen we niet doen. We kunnen niet voorspellen wanneer een woning beschikbaar komt. Dat weten we pas als de huur wordt opgezegd. Soms moeten we een woning bemiddelen aan een bemiddelingsurgent. Als dit niet het geval is, adverteren we deze op Huiswaarts.nu. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u op deze woning reageren.

Binnen welke termijn moet ik op een advertentie van een woning reageren?

Algemeen

In de advertentie op Huiswaarts.nu staat de 'Resterende tijd'. Binnen deze tijd moet u reageren. Daarna kan het niet meer.

De woningen staan vijf werkdagen online. Als u in het weekend kijkt, mist u geen woningen.

Ik heb gereageerd op een woning maar ik wil mijn reactie verwijderen. Kan dat?

Algemeen

Dit kan als de advertentie van de woning nog online staat op Huiswaarts.nu.

U kunt zich aanmelden op Huiswaarts.nu.
Bij 'Mijn reacties' staan uw 'Actieve reacties'. Hier kunt u uw reactie verwijderen. Als u dit doet, maakt u geen kans meer op de woning.

Ik heb van Huiswaarts.nu een e-mail ontvangen met de vraag of ik nog steeds belangstelling heb voor een woning. Ik heb niet op tijd gereageerd. Wat kan ik doen?

Algemeen

Neem contact op met Woonstede. Wij kunnen uw belangstelling voor de woning herstellen. Dit betekent wel dat u een ander rangnummer op de kandidatenlijst voor deze woning krijgt. 

Verhuurt Woonstede lotingwoningen?

Algemeen

Ja, we hebben een (klein) aantal lotingwoningen.

Deze woningen staan ook op Huiswaarts.nu. Iedereen die reageert heeft dezelfde kans op de woning. Bij lotingwoningen kijken we niet naar de inschrijftijd. 

Heeft u vragen? Neem dan contact met Huiswaarts.nu op.

Hoe kan ik controleren of mijn reactie op Huiswaarts.nu vastgelegd is?

Algemeen

Ga naar Huiswaarts.nu en log in. Ga vervolgens naar 'Mijn reacties' en 'Actuele en lopende reacties'. Hier ziet u welke reacties op sociale huurwoningen zijn vastgelegd.

Wilt u meer weten? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

Ik heb belangstelling in een opgezegde woning. Kan ik deze gaan huren?

Algemeen

Dat ligt eraan. Als een huurwoning opgezegd wordt, kijken we wat er met de woning gaat gebeuren. Soms moeten we een woning bemiddelen aan een bemiddelingsurgent. Als dit niet het geval is, adverteren we deze op Huiswaarts.nu. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u op deze woning reageren.

Kan ik met voorrang de huurwoning van een familielid overnemen?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Als de huur van de woning wordt opgezegd, bekijken we of we de woning adverteren. Als dat zo is, kunt u via Huiswaarts.nu reageren op de woning. U kunt geen voorrang krijgen. 

Waarom blijf ik op Huiswaarts.nu woningen zien waarop ik in het verleden gereageerd heb?

Algemeen

U blijft alle woningen zien waarop u gereageerd heeft totdat het huurcontract getekend is. Een woning kan hierdoor langer bij uw reacties staan. Als anderen voor u in de rij de woning niet willen hebben, kan het zijn dat u nog een bericht van Huiswaarts.nu krijgt.

Kan ik de woning van mijn buren gaan huren?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Als de huur van de woning wordt opgezegd, bekijken we of we de woning adverteren. Als dat zo is, kunt u via Huiswaarts.nu reageren op de woning. U kunt geen voorrang krijgen.

Wat is het Digizine? En hoe kan ik hierop abonneren?

Algemeen

Dat is de gratis digitale woningkrant van Huiswaarts.nu die naar uw e-mailadres wordt gestuurd.

Hierin staan woningen met de hoogste slaagkans die passen bij uw inschrijfgegevens en woonwensen. Reageren op een woning gaat snel omdat u via het Digizine meteen kunt doorklikken naar de advertentie.

Om het Digizine te kunnen ontvangen, moet u ingeschreven staan als woningzoekende bij Huiswaarts.nu. En moet uw inschrijving volledig zijn. 

Zijn er voorwaarden om te kunnen reageren op een woning op Huiswaarts.nu?

Algemeen

Ja, die zijn er. Per woning kunnen de voorwaarden verschillend zijn. 

Wilt u weten welke voorwaarden er gelden voor een woning die op Huiswaarts.nu staat? Bekijk dan de advertentie van de woning. In het Overzicht vindt u de "Voorwaarden" en "Voorrangskenmerken" die gelden voor de woning. 

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.