Huren

Wilt u wonen in een groene vallei? Met alle voorzieningen in de buurt? Het kan in de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal, Barneveld en Scherpenzeel. Deze gemeenten liggen rondom een groene vallei, gevangen tussen de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe. In deze omgeving wonen betekent dat natuurschoon, cultuur, recreatie en sport altijd in de buurt zijn. Winkelen kan in steden als Utrecht, Arnhem en Amersfoort.

Op www.huiswaarts.nu vindt u het actuele aanbod van de verschillende woningcorporaties in de regio. Ook kunt u de woningen bekijken die worden verloot.

Veelgestelde vragen
Hoeveel mag ik verdienen om een woning te kunnen huren?
Woonstede is wettelijk verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dit houdt in dat de huurprijs moet passen bij uw verzamelinkomen en huishoudgrootte. Uw verzamelinkomen vindt u op uw inkomesnverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst. Welke voorwaarden er gelden voor deze woning, heeft u bij de advertentie kunnen lezen. Op onze website kunt u zien welke inkomens bij welke huren horen.
Ik verdien meer dan € 40.024,- Heeft het zin om me in te schrijven of ingeschreven te blijven?
Het is voor u niet onmogelijk om een sociale huurwoning met een netto huurprijs tot € 752,33 te krijgen maar de kans is wel heel klein. Slechts een zeer beperkt deel van het aanbod zonder inkomenseis blijft voor u bereikbaar. Het staat u natuurlijk vrij om te blijven reageren op woningen maar de meeste kans maakt u op woningen die te koop zijn als Vrijkeuswoning of huurwoningen die duurder zijn dan € 752,33. Ook kan uw inkomen misschien gaan stijgen of dalen. Als uw inkomen daalt onder de € 40.024 heeft u weer meer kans op een sociale huurwoning. En ingeschreven blijven betekent wél inschrijfduur opbouwen.
Ik woon nu in een goedkope huurwoning en mijn inkomen is hoger dan € 40.024 moet ik er nu uit?
Nee. Deze regels gelden alleen voor nieuwe verhuringen. Lopende huurcontracten blijven geldig. Wel wordt door de regering nagedacht over een strenger huurverhogingsbeleid voor deze groep van huurders.
Waarom moet ik aantonen wat mijn inkomen is?
De Europese Commissie heeft bepaald dat inkomen een van de zaken is waarop getoetst wordt of u voor sociale woonruimte in aanmerking komt. Sociale huurwoningen zijn ervoor bedoeld mensen met lagere inkomens een kans te geven op de woningmarkt. Woningcorporaties zijn wettelijk verplicht uw inkomen te controleren. Als u in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning, moet u hieraan meewerken.
Wat is een burgerservicenummer (BSN) ?
Het burgerservicenummer (BSN) is een persoonsnummer van iedereen die ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Het nummer bestaat uit (8 of) 9 cijfers. Dit nummer staat op uw paspoort, uw Nederlandse identiteitskaart en uw rijbewijs.
Wat is een inkomensverklaring?
Een inkomensverklaring is een officiële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar. U kunt het formulier aanvragen bij de BelastingTelefoon (0800-0543) of bij www.digid.nl.
Wat is een sociale huurwoning?
Een sociale huurwoning is een woning die een woningcorporatie verhuurt voor een netto huurprijs tot € 752,33.
Wat is netto huur?
De netto huurprijs (ook wel kale huur genoemd) is het bedrag dat u maandelijks betaalt voor het gebruik van de ruimte. De netto huur plus de servicekosten is de brutohuur, het bedrag dat u maandelijks aan de verhuurder bent verschuldigd.
Wat telt allemaal mee voor mijn inkomen?
Het belastbaar inkomen van u en uw eventuele partner en/of huisgenoten tellen mee. Uw vermogen en het inkomen van uw minder- en meerderjarige kinderen telt niet mee.
Meer veelgestelde vragen
 
Terug  Terug