NIEUWS - 26 september 2019

 
Bewoners Eikelakkers krijgen tips om babbeltrucs te voorkomen
Er staat iemand voor de deur en u kent deze persoon niet. Doet u open? En als u open doet, en een vriendelijke meneer geeft aan dat hij/zij van een bedrijf of instelling is die u kent. Laat u hem binnen? Deze en andere vragen kwamen aan bod op dinsdagmiddag 24 oktober aan de Eikelakkers. De bewoners kregen voorlichting van de wijkagent en de sociaal werker van Malkander.

5 tips van de politie
De politie geeft de volgende tips om diefstal door babbeltrucs te voorkomen:
1. Kijkt voor u de deur opendoet wie er heeft aangebeld? Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen. 
3. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt (door uw achterdeur) om uw spullen te stelen.
4. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak. 
5. Om aan buit te komen gebruiken dieven soms geweld. Blijf rustig en probeer met de indringer te praten en naar buiten te krijgen. Probeer te onthouden hoe de persoon eruit ziet en waar hij/zij heen loopt. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

Cursus oefenen tegen babbeltrucs
Stichting Mee Veluwe biedt een cursus oefenen tegen babbeltrucs. Stichting Senioren Service Ede is bereid senioren te helpen in het monteren van hulpmiddelen zoals een kierstandhouder voor de voordeur om het huis nog veiliger te maken. Na de voorlichting krijgt iedereen een tas mee met voorlichtingsmateriaal. 

Andere voorlichtingen
De wijkagenten en de sociaal werkers willen tot juni 2020 elke maand een voorlichting geven in het gebied Ede Centraal. Ook in andere gebieden van de gemeente wordt er over nagedacht. In oktober staat er een voorlichting gepland voor de omgeving van Bethanië en in november voor de bewoners van de omgeving van de Kleefsehoek. Door posters op openbare plekken wordt u op de hoogte gebracht van de volgende voorlichting in de buurt.

Wilt u ook een bijeenkomst in uw wijk of nabije omgeving als bewonerscommissie of organisatie? Meld u dan aan bij Malkander tel 0318-208080 (ma t/m do van 8.30 uur tot 12.30 uur).