NIEUWS - 25 april 2019

  
Woonstede overhandigt sleutel aan laatste bewoner Simon Stevinkazerne

Gisteren werd de laatste sleutel overhandigd aan de nieuwe bewoner van de Simon Stevinkazerne. Hiermee is de transformatie van de twee oude kazernegebouwen naar 40 sociale huurappartementen afgerond. De sleutel werd overhandigd door Luitenant-kolonel b.d. van de Verbindingsdienst de heer Rijntalder, een oud gelegerde militair van de Simon Stevinkazerne. Ook werd er een informatiebord onthuld, die tussen de twee oude kazernegebouwen staat.

Van de sloop gered
De twee kazernegebouwen, 69 en 70, zouden eigenlijk gesloopt worden. Woonstede nam het initiatief om de kazernes te kopen en om te bouwen naar 40 appartementen. Architectenbureau A&R10 heeft de potentie van de gebouwen laten zien. Samen met Reinbouw B.V. maakten zij dit tot een uniek project. Zo zijn de originele stalen kozijnen en dakpannen hergebruikt. Ook de oude letters ‘Simon Stevin’ zijn weer aan de gevel bevestigd, net zoals de cijferplaatjes ‘69’ en ‘70’. De gebouwen krijgen een monumentale status.

Volop in ontwikkeling
De transformatie begon eind 2017. De partijen kwamen voor veel uitdagingen te staan. Geert-Jan Rond, projectleider van Woonstede: “Een uitdaging was om in april vorig jaar aan de buitenzijde gereed te zijn in verband met de huisvesting en broedplaatsen van de gierzwaluw. Dit is gelukt ondanks vele tegenvallers aan de goten en schilderwerk. Uiteindelijk is het eindresultaat verrassend. Bijna alle appartementen hebben een unieke indeling”. De kazernegebouwen zijn nu klaar, maar er is nog genoeg te doen in de omgeving. De tuin tussen de gebouwen wordt in het najaar aangelegd. In verband met het bouwverkeer voor andere projecten zijn ook de straten en bezoekersparkeerplaatsen nog niet gereed. Wel is er een ontsluiting aangelegd naar de Nieuwe Kazernelaan. Hierdoor zijn de gebouwen beter bereikbaar en vormt de weg de toegang tot de nieuwe wijk.

Naast nieuwbouw ook transformatie
Nieuwbouwwoningen lijken een logische oplossing voor het tekort aan woningen. Maar door tekort aan betaalbare bouwgrond zoekt Woonstede ook andere oplossingen om voldoende beschikbare woningen aan te bieden. Vorig jaar transformeerde Woonstede nog een kantoorpand naar 25 appartementen. Met dit project creëren ze in totaal 40 sociale huurwoningen. Dat betekent niet dat Woonstede niets meer bouwt, ook voor dit jaar en volgend jaar staan er verschillende nieuwbouwprojecten op de planning. Zo worden er appartementen gebouwd op het Enkaterrein en komen er circa 56 woningen op het voormalig Somaterrein.