NIEUWS - 7 november 2018

Willem Marisflat voortaan aardgasloos

De Willem Marisflat in Ede Zuid heeft een belangrijke nieuwe stap gezet in duurzaamheid. Het is de eerste bestaande hoogbouwflat die volledig aardgasloos is geworden. Op 7 november feliciteerde Marian Teer directeur van Woonstede Ruurd Kamphuis van de bewonerscommissie Willem Maris met een oorkonde.

Woonstede heeft deze stap samen met de bewoners gemaakt. Toen Woonstede in 2016 aan de bewonerscommissies in Ede Zuid vroeg wie mee wilde denken over nieuwe duurzame stappen, stak de bewonerscommissie Willem Maris de hand op. Ruurd Kamphuis, voorzitter van de bewonerscommissie: “Ook senioren denken aan een aardgasloze toekomst! ”. Besloten werd daarom om samen te starten aan een pilot om de flat aardgasloos te maken. In juli 2018 stemde 87% van de bewoners in met het plan om alle gasstellen te vervangen door elektrische kooktoestellen.

Goede testcase
De Willem Marisflat werd eerder al aangesloten op het groene warmtenet Ede voor verwarming en warm tapwater. Ook kreeg de flat in 2018 zonnepanelen op het dak. Dit maakte de overstap naar elektrisch koken tot een logische volgende stap. Marian Teer: “Voor ons was het een goede testcase om te kijken hoe de energietransitie voor bestaande woningen is te realiseren. Zijn bewoners te motiveren? Hoe is de samenwerken met energieleveranciers en voor welke praktische problemen moet een oplossing worden gevonden? Bovendien is er ook een noodzaak. Fossiele brandstoffen zoals aardgas raken op en dragen bij aan de opwarming van de aarde.”


De Willem Marisflat

Andere projecten
De nieuwbouwprojecten van Woonstede worden al aardgasloos opgeleverd. En ook bij renovatie wordt gekeken hoe de overstap kan worden gemaakt. Zo worden de 50 gerenoveerde woningen aan de Kolkakkerweg straks gasloos opgeleverd. Maar niet overal lukt het om meteen de stap te maken. Het hangt af van de beschikbaarheid van alternatieven zoals het warmtenet, maar ook van stimulans door de overheid en medewerking van de bewoners zelf. Als een keuken wordt vervangen maar de bewoners niet elektrisch willen gaan koken, worden de voorzieningen alvast wel getroffen. Bij de Willem Marisflat is het mede door de hulp van een enthousiaste bewonerscommissie wèl gelukt en gaat is deze flat voortaan aardgasloos.